extrudálás

A simítózáras tasakok előállításakor az úgynevezett tömlő extrúzió eljárást (fóliafúvást) használjuk. Itt a műanyag granulátumot egy fóliatömlővé húzzák, a megadott erősségben és szélességben, benne foglalva már a simítózárat.

A durvaszemcsés granulátum egy tölcséren keresztül kerül az extrudálóba. Ez egy, (leegyszerűsítve), fűthető fémhenger, amelyben az ún. extrudáló csiga, avagy egy csigaorsó segítségével képlékeny, homogén anyagot képezünk, melyet megfelelő nyomással átpréselünk egy vákuumozott szerszámrésen.  E mögött a rés mögött egy gyűrűszelep található, melybe a simítózár profilja is bele van foglalva, és ezen keresztül préselik át az anyagot. Az így előállított tömlőt levegővel fújják fel, megfelelő légnyomással az erőssége és a szélessége is kialakításra kerül. Ezzel egyidejűleg hűti a levegő le a tömlőt.

Végül simítóhengereken és terelőgörgőkön keresztül a tekercselő egységbe jut, ahol karton hengerekre tekercselik a kész fóliatömlőket.

Azok a fóliatömlők, amelyek később nyomtatva lesznek, kapnak egy felületkezelést, mely kizárja az elektrosztatikus feltöltődés lehetőségét, növeli a felületi feszültséget és ez által biztosítja a festék hosszútávú tapadását.

nyomdázás

Az egyedi motívumok, az egyszerű címkézési, feliratozási mező vagy például a PE jelölés nyomtatására az úgynevezett flexo nyomtatási eljárást használjuk. Több lépésben kerül az ügyfél ötlete és elképzelése szerint a minta az extrudálás során előállított fóliára.

Először is, egy grafikus az ügyfél tervei alapján egy látványtervet készít, amely pontosan meghatározza a motívumok és a színek elrendezését. Miután a megrendelő jóváhagyta a látványtervet, a szükséges nyomóformákat (kliséket) elkészíttetjük – ahol minden színhez egy külön nyomóforma szükséges.

Ezután elkezdődhet a tényleges nyomtatás. A flexo nyomtatási eljárás során a tinta raszterhenger segítségével a nyomóformára és onnan a fóliára kerül. Ezzel a módszerrel fotó- realisztikus nyomtatás nem lehetséges, azonban a raszternyomtatással a színárnyalatok megvalósíthatók, és így fotószerű, monokróm motívumok nyomtathatók.

konfekciOnálás

A konfekció részlegen a fóliatömlő tasakokká változtatása történik, valamint a csomagolás.

Ehhez a fóliát egy szilikonnal áthúzott futószalagra vezetjük, ott a megadott méretre szabjuk, majd a szélein összehegesztjük.

Ha a vevő lyukasztást kér a tasakra (pl.: euro-lyuk, szellőztetőlyuk), azt is a konfekcionáló gépen valósítjuk meg, még a szabás előtt.

A kenguruzsebes tasak gyártásához használjuk a háromszögű hajtogatót – mely a tömlőt behajtja, majd a már dupla rétegeket ezután vágjuk és hegesztjük.

A kész tasakokat ellenőrizzük és – amennyiben megfelelnek az elvárásoknak – becsomagoljuk azokat.

A vákuumcsomagolás is a konfekció részlegen készül. Két fóliatekercsről dolgozzuk össze a fóliákat, majd méretre vágjuk és – szükség szerint – két vagy három oldalon összehegesztjük.

Kapcsolat

Smart Plastic Kft.
H-6230 Soltvadkert, Szentháromság u. 98.
2024 © Smart Plastic

IMPRESSZUM | POWERED BY DEVWING